მარწყვის ლიქიორი – ზაფხულის ელექსირი

მოდით, ზაფხულის ნამდვილი ელექსირი დავამზადოთ! მერე ის ფლაკონში მოვათავსოთ და ზამთრის ცივ დღეებში საყვარელი არომატები დავაფრქვიოთ! გთავაზობთ სახლის პირობებში დამზადებულ ლიქიორს, რომელშიც შეიძლება ნებისმიერი კენკრის გამოყენება. ჩვენ მარწყვი ვარჩიეთ უფრო ძლიერი არომატის გამო, მაგრამ თქვენ შეგიძლიათ ჟოლო, მოცხარი, ალუბალი (კურკის გარეშე) ან მათი ნარევი გამოიყენოთ.

დაგჭირდებათ:

  • 500 გ მწიფე მარწყვი
  • 500 მლ არაყი
  • 300 გ შაქარი
  • 200 მლ წყალი
  • 1 ც ლიმონი ან ლაიმი

მარწყვს მწვანე ყუნწეები მოაცილეთ, კარგად გარეცხეთ და გააშრეთ. მოამზადეთ ლიტრიანი ქილა, სასურველია ცხელი წყლით დამდუღროთ.

ქილა გაავსეთ მარწყვით (შეგიძლიათ კენკრა შუაზე გაჭრათ) და დაასხით არაყი ისე, რომ ქილის ყელამდე 2-3 სმ დარჩეს შეუვსებელი; დაამატეთ ლიმონის წვენი, დაახურეთ პლასტმასის სახურავი და მზის გულზე 10 დღის განმავლობაში გააჩერეთ.

დღეში ერთხელ სასურველია ქილა შეანჯღრიოთ, რომ შაქარი კარგად გაიხსნას.

10 დღის შემდეგ მასა გადაწურეთ (მარწყვი არ დაჭყლიტოთ), ნაყენი ბოთლში გადაასხით და ცალკე შეინახეთ, კენკრას კი შაქარი დააყარეთ და ბნელ ადგილას 24 სთ გააჩერეთ (შიგადაშიგ ურიეთ შაქრის გადნობამდე).

მომდევნო დღეს ამ მასიდან მიღებული წვენი ცალკე ჭურჭელში გადაღვარეთ, მარწყვს წყალი დაასხით, შეანჯღრიეთ და ისიც იმავე ჭურჭელში გადაღვარეთ.

ამის შემდეგ არყიანი და შაქრიანი ნაყენები ერთმანეთს შეურიეთ და შესაბამის ჭურჭელში მოათავსეთ, კიდევ 5 დღით ბნელ ადგილას დადგით და შემდეგ გაფილტრეთ.

მარწყვის ლიქიორი მზადაა!

რჩევები:

* მარწყვი კარგად გადაარჩიეთ, რომ დაზიანებული და დამპალი არ შეგყვეთ;

* რაც უფრო არომატულ და გემრიელ მარწყვს გამოიყენებთ, ლიქიორიც უფრო უკეთესი გამოგივათ;

* სასმელმა არომატი მაქსიმალურად რომ შეინარჩუნოს, სასურველია მცირე მოცულობის რამდენიმე ჭურჭელში გაანაწილოთ, თავი მჭიდროდ დააფაროთ და ისე შეინახოთ;

* დალევამდე ლიქიორი ჩააცივეთ;

* შეარჩიეთ კარგი ხარისხის არაყი (დანამატების გარეშე).

კირა კარიაული

მოიწონეთ და გააზიარეთ 

მსგავს თემაზე: შამპანურის კოქტეილი ბროწეულის მარცვლებით

მეცნიერებმა დაბერების საწინააღმდეგო საშუალება აღმოაჩინეს

კომენტარები