ჯანმრთელობარჩევები

კვერცხის გული: რატომ არ უნდა ამოვიღოთ რაციონიდან – დიეტოლოგის გაფრთხილება და უახლესი კვლევები

ხშირად გვესმის, რომ კვერცხის გული „ცუდი“ ქოლესტერინის დონეს ზრდის და ამის გამო ჯობია რაციონიდან ამოვიღოთ, თუმცა თანამედროვე კვლევები და ექსპერტები ამ მითს უკვე აქარწყლებენ.

„კვერცხის გულის ამოღებით ორგანიზმი მნიშვნელოვან ნივთიერებებს კარგავს“

დიეტოლოგი ენ რედვაინი განმარტავს, რომ კვერცხის გულის რაციონიდან გამორიცხვით ორგანიზმი კარგავს უამრავ სასიცოცხლოდ მნიშვნელოვან ნივთიერებას. კერძოდ, კვერცხის გული არის:

  • A, D, E, K და B ჯგუფის ვიტამინების მთავარი წყარო;
  • ასევე კალციუმის, თუთიის, რკინისა და ქოლინის ბუნებრივი წყარო.

ქოლინი კრიტიკულად მნიშვნელოვანია ტვინისა და ნერვული სისტემის ფუნქციონირებისთვის, ხოლო გულში შემავალი ლუტეინი თვალის ჯანმრთელობას უწყობს ხელს.

„ცილაში მხოლოდ ცილაა და წყალი, მაშინ როცა გულში თავმოყრილია ყველა ის ნუტრიენტი, რომელთა ჩანაცვლება ვერც ერთმა დანამატმა ვერ შეძლო ბიოშეღწევადობის შემცირების გარეშე“, – აღნიშნავს რედვაინი.

ქოლესტერინის შიში – ყავლგასული დამოკიდებულება?

წარსულში გავრცელებული მოსაზრების საპირისპიროდ, უახლესი კვლევები ცხადად აჩვენებს, რომ კვერცხის ჭამა არ ზრდის სისხლში LDL („ცუდი“) ქოლესტერინის დონეს.

ამის ნაცვლად:

  • კვერცხის გულში არსებული ლეციტინი ამცირებს ქოლესტერინის შეწოვას ნაწლავებში;

  • დღეში 1–2 კვერცხი უსაფრთხოა ჯანსაღი ადამიანისთვის (გარდა ექიმის მიერ დანიშნული განსაკუთრებული შეზღუდვისა);

  • კვერცხი შეიძლება მნიშვნელოვანი ნაწილი იყოს სრულფასოვან რაციონში.

რატომ ჯობია მთელი კვერცხის ჭამა და არა – მარტო ცილის?

„ერთადერთი მიზეზი, რატომაც შეიძლება კვერცხის მხოლოდ ცილა მიირთვათ, შეიძლება იყოს ის, რომ გულის გემო არ მოგწონთ და არა – ჯანმრთელობაზე ზრუნვა“, – ამბობს რედვაინი.

  • კვერცხის გული არა მხოლოდ ქოლესტერინს შეიცავს, არამედ ცხიმში ხსნადი ვიტამინების, ლიპიდებისა და სხვა ნუტრიენტების ერთ-ერთი უმნიშვნელოვანესი ბუნებრივი წყაროა.
  • მათი ჩანაცვლება დანამატებით შესაძლებელია მხოლოდ ნაწილობრივ და ხშირად – დაბალი ბიოშეღწევადობით.

დასკვნის სახით შეგვიძლია ვთქვათ, რომ მთელი კვერცხის ჭამა გაცილებით სასარგებლოა, ვიდრე მხოლოდ ცილის. კვერცხის გულის გარეშე რაციონი კარგავს მრავალ საკვებ კომპონენტს, ხოლო ქოლესტერინის შიში დღეს უკვე სამეცნიერო საფუძველს მოკლებულია.
🔸 კვერცხი – ხელმისაწვდომი, ნუტრიენტებით დატვირთული და ბიოშეღწევადი სუპერსაკვებია, რომელიც თანამედროვე მეცნიერების შეფასებით, გულისთვის საფრთხეს არ წარმოადგენს, არამედ ჯანმრთელობის მხარდამჭერია.

თამარ ქავჟარაძე

ასევე, დაგაინტერესებთ: კვერცხის ნაჭუჭის აპკის გამოყენება ხალხურ მედიცინაში

უებარი საშუალება ჰერპესის წინააღმდეგ

უებარი საშუალება ჰერპესის წინააღმდეგ

კომენტარები

Tags

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
გაზიარება
Close